« M'encantaria poder canviar el món... però és que no em donen el codi font » (geek anònim)


   

Informàtica


 
00000510.jpg

D'aquí a un mes Windows XP deixarà d'estar antiquat per passar a ser antiguitat.

Collonut! Això vol dir que ja està bé de fer el pardal i que ja ve d'hora prendre-se en serio el canvi a un altre sistema operatiu més modern i de 64 bits.

La pilota, ara per ara, està en lloc entre Windows 7 (o 9 quan surti) i trobar un Linux que funcioni de veres sense problemes. I, si puc, tots dos.

Millor dit, tots tres, perquè l'XP el pens deixar instal·lat, juntament amb l'Office 2000 que continua essent l'única configuració que es duu bé amb els documents Word on va fer mon pare el seu treball de genealogies reials. Els vaig començar a passar a OpenDocument, però és una feinada brutal que, quan em posi de veres, em durà un parell d'anys.

De moment, aprofitant que, quan vaig instal·lar un disc dur nou més potent, ja vaig deixar dues particions lliures per instal·lar altres S.O. (i una altra pel swap), m'he posat a provar quines distribucions m'agraden més, La questió és anar provant dues distribucions, deixant la que més m'agradi i instal·lar una de nova per tornar a comparar. Linux Mint, Ubuntu, Mandriva, Debian... quina feinaaaada...

Per començar, he instal·lat Linux Mint 16 «Petra», amb l'entorn Cinnamon, que pens provar amb ell mateix però amb l'entorn KDE (instal·lacions separades, que tenir Gnome i KDE a la vegada, se pot, però és mala idea). I en espera del Mint 17 que serà un LTS (Long term support release).

De moment, tot quasi perfecte. Ha estat instal·lar i ja poder fer feina:

 • Àgil, no tant com wXP però jo diria que mes que w7. Pensant que Cinnamon és basat en Gnome 3 això és una molt grata sorpresa.
 • Tot en català des del primer moment, fins i tot només començar l'instal·lació. Baldament després he afegit el castellà com a llengua secundària, deixant l'anglès com a 3a. Això és per si n'hi ha res que no estigui traduït encara al català i si l'estigui al castellà, que no acabi sortint en angles. Això si, el teclat configurat en castellà, perquè el català té lletres canviades que no coincideixen amb el teclat que tenc.
 • Les pantalles, configurades esteses, però a resolució de només 1024.
 • Escriptori Molt ben configurable, jo diria que intermedi entre Gnome i KDE
 • Accés d'escriptura a les particions. La darrera vegada que vaig provar un Linux el NTFS en escriptura era quasi un tabú. Me sent obsolet, hauré de posar-me al dia.
 • LibreOffice, Gimp, Firefox, Thunderbird, Pidgin, Transmision... Fantastic! Tot a un cop de ratolí i el que falti quasi segur que el trobaré al repositori.
 • La impressora. Impressionant. L'he dit que era de xarxa, l'ha trobat tot d'una, la he configurat amb un servei multifuncional, he activat el «duplex» (impressió de doble cara) i enllestit. No només ha configurat la impressora, sinó també l'escàner.
 • El sistema de so, una Soundblaster Audigy, inicialment no volia sonar... fins que vaig comprovar que la targeta de so integrada a la placa s'havia tornat activar a la BIOS. Una vegada tornada desactivar i indicat a la SoundBlaster la configuració correcta (sistema analògic 4.0) sona una monada.
 • He muntat a l'arrencada els discs de dades, necessari perquè funcioni el DLNA, el canvi de fons de pantalla i altres. Ha estat molt fàcil: a Menú/Preferències/Discs, Seleccionar la partició que es vol muntar i, just abaix, surten tres icons (desmuntar/suprimir/Més accions). Li dones a Més accions/Edita les opcions de muntatge. Indica el punt de muntatge correcte (/mnt/dades) i selecciona "Munta'l en iniciar"
 • El Grub, com sempre, s'ha d'editar a mà... o instal·lar el Grub Customizer
 • Les carpetes d'usuari. S'han de fer dues feines:
  • indicar les carpetes a gedit ~/.config/user-dirs.dirs
  • Tanmateix fet això i que una vegada reseteat veurem aquestes carpetes amb l'ícon canviat, a /home/%usuari% encare veurem les antigues. S'han d'esborrar i crear un enllaç a les noves.
 • Una vegada fet el canvi de carpetes d'usuari, executant a una terminal «firefox -P», es pot enllaçar el perfil del Firefox de Windows, de manera que quedi compartit entre ambdos sistemes operatius.
 • Pel canvi automàtic de fons de pantalla he instal·lat Wallch. Potser sigui massa senzill però fa bé el que fa. Ja trobaré qualcun més complert.

Pendent:

Sense Sol·lució:

 • Les pantalles a més de 1024. El problema és per la targeta gràfica massa antiga: . Només deixa posar a més una de les dues pantalles i, quan el faig, el sistema es perd, quedant una banda de la segona pantalla fora de servei i l'entorn gràfic no coincideix amb les àrees que detecta el ratolí per picar. ATI va considerar obsoleta la meva targeta gràfica al 2008 (!!), així que els drivers oficials actuals NO li donen suport i m'he de conformar amb els que duguin els linux 'de serie', perquè els darrers drivers que li va fer ATI, ja no són acceptats (des del mateix 2008) per a instal·lar.  

Continuara...

06/03/2014 Les coses d'en Zolople/Informàtica [ca]

   
[ca] [es]
 


Movimiento Anti Guardarraíles Mallorca

IBSN: 2-718-2818-28

www.zolople.com


web personal de
Bartomeu Homar i Graxell
escriu-me

Aquesta obra es troba sota una llicència de Creative Commons.Realizado usando BHGPortal - www.zolople.com
   
  © Bartomeu Homar i Graxell www.zolople.com | escriu-me | informació legal