L'any passat va sortir la Llei d'Accés Electrònic dels Ciutadans als Serveis Públic (llei 11/2007, de 22 de juny).
Com un dels punts amb conseqüències més interessants, tenim el punt i de l'article 4:
"art.4: Principis Generals.
i) Principi de neutralitat tecnològica i d'adaptabilitat al progrés de les tècniques i sistemes de comunicacions electròniques garantint la independència en l'elecció de les alternatives tecnològiques pels ciutadans i per les administracions públiques, així com la llibertat de desenvolupar i implantar els avenços tecnològics en un àmbit de lliure mercat. A aquests efectes les administracions públiques han d'utilitzar estàndards oberts així com, si s'escau i de forma complementària, estàndards que siguin d'ús generalitzat pels ciutadans."
Què vol dir tot això? Idò que per garantir que tothom podrà accedir a l'Administració sense tenir que utilitzar un programa concret (i més si és de pagament...).
Per això, les Administracions Públiques han d'utilitzar formats que siguin estàndards i oberts:
-
Estàndards, per a no tenir que donar suport a dotzenes de formats, sinó només els que haurien de poder-se obrir amb tots els programes del mateix tipus, garantint la no existència d'incompatibilitats.
- Oberts, per a que cap empresa pugui cobrar per patents sobre aquest format, garantint la no existència de monopolis sota la informació.
Tothom podrem decidir amb quin programa, dels molts que han, o haurien d'haver, volem fer un document per a fer-lo arribar a una administració. I que per fer-ho, no haguem de pagar obligatòriament a una empresa concreta, sinó a la que noltros volguem... si volem. I, si no, que ho poguem fer amb qualque programa gratuït.
Amb això, podem prendre la nostra decisió de quins programes volem utilitzar i també quin Sistema Operatiu volem utilitzar, ja que no ens podran obligar a utilitzar un programa concret que només funciona en un Sistema Operatiu concret.
Quasi tothom utilitza els documents del MS Office.
Idò bé, Microsoft, per al MS Office 2007, ha decidit canviar de format. Ja no utilitza el .DOC, sinó el .DOCX, un format nou totalment distint.
Això es tant com a dir que el .DOC ja és un format obsolet, així que per a no perdre tots els documents que tenim ja fets, mes prest que tard haurém de convertir-los a un nou format... i que els que vulguin utilitzar el nou format de Microsoft... l'hauran de pagar.
No es tracta de fer sang d'un programari ni d'un Sistema Operatiu concrets, el MS Office i el Windows son uns grans programes, és més, molts informàtics troben que són la millor opció (opinió que no comparteixo, però totalment respectable). De fet, tots els estàndards, com no podia ser d'altre manera, poden ser utilitzats a molts Sistemes Operatius (Windows, OS-X, Unix, Linux, BSD, Solaris...) i, en el cas del MS Office, aquest ja es pot fer ús amb el format estàndard ODF amb només instal·lar un complement.
És mes, si son certes les noticies que circulen per Internet, Microsoft ha decidit abandonar el seu nou format per a la versió del MS Office que sortirà l'any que ve, per a adoptar l'OpenDocument.
Decisió que ja era hora que prengues, ja que és un dels membres del Consorci OASIS, creador d'aquest format.
És molt possible que, una vegada, tant l'Administració com a nosaltres, facem ús dels estàndards oberts, i puguem prendre lliurement la decisió d'utilitzar un programa, o un Sistema Operatiu, gratuït o de pagament, per a fer exactament el mateix, per a algunes empreses els serà molt difícil vendre als preus excessius que ho fan ara.
Però qualque Administració, o moltes, pot ser trobi interessant utilitzar un programa de pagament. Podem veure un exemple amb l'OpenOffice i l'StarOffice. Un es gratuït i fins i tot es pot modificar el programa, l'altre, pràcticament igual ja que comparteixen gran part de les línies de programa, és de pagament... i es ven. Si es vol, es pagarà per qualitat i per assistència tècnica a uns preus raonables, no per a poder fer feina. Si ni no es vol, no es pagarà res.
I quins estàndards oberts podem utilitzar? Al final d'aquest article podreu veure, amb detalls, uns quants.
Alguns, com als documents PDF, les pàgines web HTML i els format d'imatge JPEG estem molt acostumats a manejar-los. Altres, com el OpenDocument o el format d'imatge PNG, son poc usats i, per costum, costa fer que la gent els utilitzi, si bé haurem de fer un esforç.
A la nostra Comunitat estam fent aques esforç. A Educació, sobre tot als Instituts, es fa un ús intens de l'OpenOffice. Fa uns dies l'IBIT ha anunciat que l'ha instal·lat a tots els seus ordinadors.
A altres Comunitats (Extremadura, Andalucia) el format OpenDocument ja és el oficial, potser el manegin amb l'OpenOffice, però també pot ser amb altres molts programes que n'hi ha amb aquest format estàndard.
No es pot implantar de cop, s'haurà de formar als funcionaris, alguns dels quals només saben d'informàtica el que els varen ensenyar quan els van canviar la màquina d'escriure per un ordinador. No obstant, potser sigui més fàcil acostumar-los a l'OpenOffice que al MS Office 2007, ja que visualment és molt més paregut a les anteriors versions del MS Office.
| Portable Document Format (estàndard obert ISO 15930 - ISO 19500 - ISO 32000). - per a llegir-lo: Adobe Reader i altres - per a crear més documents: PDF Creator i altres Més informació a Wikipedia i a Adobe |
| Hyper Text Markup Language (estàndard obert ISO 15445:2000). - per a llegir-lo: qualsevol programa modern d'Internet, com el Firefox - per a editar-lo: editors especifics com el Kompozer i cualsevol programa de edició de textes plans (sense format). Més informació a Wikipedia i al consorci World Wide Web. |
| Portable Network Graphics (estàndard obert ISO/IEC 15948:2003). - per a veure-lo: qualsevol programa modern d'Internet, com el Firefox - per a editar-lo: The Gimp i altres Més informació a Wikipedia. |
| Joint Photographic Experts Group (estàndard obert ISO 10918). Era lliure fins que van decidir cobrar, però la patent va vèncer al 2006 i torna a ser lliure. - per a veure-lo: qualsevol programa modern d'Internet, com el Firefox - per a editar-lo: The Gimp i altres Més informació a Wikipedia. |
Altres formats lliures no estàndards:
| Graphics Interchange Format (lliure i d'ús generalitzat, però no estàndard) Havía una patent de pagament però va vènceral 2003. És preferible utilitzar el format estàndard PNG, que va néixer per substituir al GIF amb millores importants. - per a veure-lo: qualsevol programa modern d'Internet, com al Firefox - per a editar-lo: The Gimp i altres Més informació a Wikipedia. |
| Rich Text Format (lliure, però no estàndard i de poc ús). Microsoft va decidir no cobrar per aquest format. Hi ha una versio distinta per a cada versio de l'Office, amb incomptatibilitats. És preferible utilitzar el format estàndard ODF. - Pots usar-lo amb quasi tots els programes que n'hi ha per a OpenDocument, a més del Microsoft WordPad (ve amb Windows) i el MS Office Més informació a Wikipedia. |