« M'encantaria poder canviar el món... però és que no em donen el codi font » (geek anònim)


   

Informàtica


 

El cap de setmana passat vaig tenir dos moments d'inspiració.

Era cercant eines per a preparar-me el “C” de català quan vaig trobar a Softcatalà una pàgina amb complements pels navegadors web (Firefox>=2, Seamonkey, Iexplorer >7) que permeten instal·lar motors de recerca de recursos en català. Fantàstic, vaig dir, així podré cercar directament als diccionaris.

Però, em vaig adonar que en faltava un que és el que més ús faig, el català-valencià-balear d'Alcover-Moll, ja que si bé no només no és 'normatiu', sinó que ja té els seus anys i s'ha avançat molt en això de la normatització i normalització del català, si que als que ens agrada el nostre dialecte ens facilita molt les coses.

Vaig mirar i vaig veure el problema: tal com es troba feta la web de l'Alcover-Moll, no es pot fer una consulta directa, ja que la pàgina on es fa la consulta vol trobar-se dins d'un marc. Dit i fet.

El vaig fer, aquest marc, i vaig fer el complement pels navegadors.

Ja era content, ja tenia tots els diccionaris que volia al meu navegador, ja... no, no era content del tot, faltava un petit detall per a facilitar-me la vida.

Per a facilitar-me la vida o per a complicar-me-la més, perquè vaig tenir la segona idea:

 

Paraulari

 

Paraulari.net, una web on estiguessin tots els cercadors junts, on només escrivint la paraula a cercar una vegada, després només s'hagi d'anar seleccionant el diccionari que es vulgui consultar.

Idò l'he fet, ha estat ben fàcil, només quatre pàgines: el marc, el títol, una pàgina de presentació i el menú, que és el que fa la feina. I ja posats, també he fet el complement pels navegadors, així que ara bastarà amb tenir un únic cercador per a accedir a les definicions dels diccionaris de català.

Quan ha estat tot funcionant, els he fet saber als de Softcatalà, que l'han afegit a la seva llista... però que també l'han publicat als seus blocs, Twitter i, fins i tot, a la Tafanera. Resultat: avui el comptador ha avançat en més de 400 i pujant. I això el comptador del menú, perquè al marc per a l'Alcover-Moll no he posat comptador i sospit que pujarà encara més.

És clar, això és per la novetat, però a veure si va bé i els accessos que quedin després d'això són nombrosos.

Que, de vegades, el millor és el més senzill.

 

FUNCIONAMENT: Instruccions Paraulari

La web www.Paraulari.net supòs que és clar com funciona, però, com fer ús del complement per als navegadors?

  • Per a començar, has de tenir un navegador que l'accepti, recomanat Firefox.
  • Has d'instal·lar el complement, simplement pica a l'enllaç i accepta la instal·lació
  • Una vegada fet, fixa't que tens al Firefox, just devora a la dreta del formulari on hi han les adreces de les webs que veus, un altre formulari segurament amb el dibuix del Google.
  • Idò en aquest formulari només has de picar damunt el dibuix del Google (o d'altre que surti) i al desplegable seleccionar Paraulari. A partir d'ara i mentre no ho canviïs, el cercador predeterminat serà aquest. Només has de demanar en aquest formulari la paraula que vulguis i s'obrirà Paraulari amb aquesta paraula.
20/11/2009 Les coses d'en Zolople/Informàtica [ca]

   
   
  © Bartomeu Homar i Graxell www.zolople.com | escriu-me | informació legal