« M'encantaria poder canviar el món... però és que no em donen el codi font » (geek anònim)


   

Informàtica


 
00000327.jpg

Quan vaig fer les pràctiques del curs de professor vaig tenir una desgràcia amb la instrucció Fdisk de l'MSDOS 6.22: només posar-lo en marxa, es va carregar la partició FAT que tenia. Vaig recuperar el Windows, però no l'Ubuntu 6.09. Tanmateix ja m'anava tot massa lent, així que vaig decidir que desprès de les eleccions faria neteja.

Ara, per començar, he instal·lat Windows a una partició més petita, momés 6G, ja que no li vull posar res que ja funcioni a GNU-Linux i ha de tenir tendència a desaparèixer

He posat al meu ordinador el Kubuntu 7.10, ja que m'ha agradat més, per les utilitats de configuració i perque al ser visualment més parescut al Windows és més factible per fer el canvi al Partit. Canvi que, de fet, ja he començat amb el meu ordinador (ja vorem com va això de connectar-lo al servidor de dominiTongue out)

ACTUALITZACIONS:

 • El 8.04 no es pot instal·lar directament, però...
 • Al 7.10 Li he fet un upgrade al 8.04.1 i funciona de maravella!!  
 • El 8.10 (i superiors) no es pot ni instal·lar ni fer upgrade: es bloquetja, no se si pel KDE4 o per masa temperatura

Xerrant de temperatura, la instal·lació posa al 100% la CPU, el disc dur i el CD, així que 'fa molta calor'... per a evitar problemes, res com tenir a ma un 'pseudosistema criogenic':


La instal·lació ha estat fàcil, de fet és més fàcil que la del Windows: es connecten TOTS els dispositius, s'arranca la demo, es pitja el butó d'instal·lació... i unes quantes preguntes després ja els tens instal·lat. Aixó si, les particions (10G per "/" i 512M per Swap) les he fet 'a má'. ATENCIÓ: si poses la demo despres de dir-li al menu inicial les opcions acpi=force noapic no lapic, despres ens ahorrarem un bon treball.

M'ha detectat quasi be pràcticament tot: la gràfica, pantalles, el sistema de so, teclats, ratolins, les particions, targeta de xarxa i configuració d'Internet, memòria USB... fins i tot el Bluetooth USB i la targeta PCMCIA amb el Wifi!

Però, no hi ha forma que el disc dur extern funcioni (potser perquè es NTFS?) i al sistema de só de l'ordinador del partit el volum de Master no actua, s'han de manejar els volums individuals.

ACTUALITZACIÓ I NOUS PROGRAMES

Primer de tot, el sistema trobarà un munt d'actualitzacions. Però, al donar a actualitzar, després de descarregar-ho tot, em va sortir un missatge d'actualització i després donà una errada.

La qüestió és que la errada va ser en tots dos ordenadors, així que deu ser normal. I el problema es que això romp el gestor de paquets Adept, així que des d'ell no es pot reiniciar la instal·lació.

Solució: a la consola posar "sudo apt-get upgrade" i, quan trobi el problema posar "Y", que farà que acabi d'instal·lar tot, el que fa que torni a funcionar bé l'Adept.

Desprès, podem utilitzar l'Adept o, més fàcil, l'Afegir/Eliminar Programes, per posar el que falti, si es que falta (Firefox, Thunderbird, Gimp...)

CONFIGURACIÓ BÀSICA:

Pitjant al botó d'abaix a l'esquerra, el Kmenu, ens trobarem a un menú molt paregut al del botó inici de Windows. Seleccionant System Settings anirem a una mena de Panel de Control molt útil

 

Començant per la informació de l'usuari, on podrem posar, entre d'altres dades la imatge d'usuari, que, després, configurarem per que surti a l'inici (si es que volem que surti)

A configuració Regional, seleccionarem la regió d'Europa de l'Oest i el país Espanya, per després afegir els idiomes Català i Espanyol (si qualque idioma no existeix, tenim un botó per instal·lar-lo). I la disposició del teclat Spain. Podem comprovar si tot ha anat bé reiniciant i intentant escriure lletres accentuades, també si demanes "$LANG" ha de sortir ca_ES.UTF-8 (i si surt ca_ES.UTF-8@valencia, que NO va bé per le lletres acentuades, crec que el vaig arreglar posant com a país Andorra i tornant a posar Espanya). Una curiositat: al posar l'espanyol com a segon idioma predeterminat, moltes coses que encara no s'han traduit al català no surtiràn en anglés, sino en castellà.

->Actualització: es pot eliminar el @valencia directament, editant locale:

 • sudo kate /etc/default/locale
 • eliminar el @valencia i guardar
 • resetear les X (ctrl+alt+retroces)

Podem continuar amb Default Applications, posant els programes preferits. Després, entre d'altres, la Apariència, on també trobarem la instal·lació de fonts.

A Monitor&Display, de fet no he tingut res a configurar, per culpa de lo dolenta que és la meva targeta, una prosavage, però sí que he instalat amb l'Adept una instrucció per canviar les pantalles, ja que el FN-F5 no funciona:el s3switch, del que es pot fer un parell d'enllaços d'aplicació amb, per eixample "kdesu s3switch lcd".

Al posar en marxa l'ordinador, quan arranquen les X, queden configurades per funcionar amb la pantalla més dolenta (la del portàtil, 1024x768) i al primer usuari no li deixa fer el canvi. També, si tanques la sessió, tornen a arrancar les X i continues amb el problema.

 • Però SI! he aconseguit activar el 1280x1024 de la pantalla de plasma que tenc connectada al portàtil!: arranc amb un usuari que he creat a propòsit (ha de pertànyer as grups adm i admin), on faig el canvi "a crt" (kdesu s3switch crt), li donc a commutar usuari... i el nou ja entra amb la configuració correcta o com a mínim deixa fer el canvi, ja que detecta quina resolució te la pantalla que, de fet, li he dit quin model es i tot. (atenció: la sortida crt continua essent crt per molt que li connectis una pantalla lcd o un projector).
 • Això l'he fet ficant el script del CRT al /home/user/.kde/autostart i programant el screensaver per que aturi la sessió després d'un minut. Això últim ho he fet ficant al /home/user/.kde/share/config/kdesktoprc aquesta modificació:
o [ScreenSaver]
o AutoLogout=true
o AutoLogoutTimeout=1
o Enabled=true

A Impressores, a vegades dona error, però per configurar impressores també es pot usar CUPS a http://localhost:631/printers/ i si li volem afegir una impresora compartida des d'altre ordinador, la direcció es smb://servidor/impresora.

En Disks&Filesystems, a les unitats vfat, s'ha d'afegir iocharset=utf8,codepage=850 a les opcions (botó modificar, botó advanced, opcions).

Al Gestor d'Accés, pestanya Usuaris, s'ha de posar la Fons de la Imatge d'Usuari com a "Usuari,admin" (si es vol que surti la foto, si no, aqui també es pot modificar).

Per a poder compartir arxius i impressores s'ha de instal·lar el servidor "Samba" i es recomenable el nfs-kernel-server. Per poder usar la configuració del servidor samba, s'ha de instal·lar gksu i pyton-glade2. També convé instal·lar el smbfs per poder muntar unitats de xarxa. Una vegada fet això, podem executar kdesu "mount -t smbfs -o username=user,password=pass //SERVIDOR/ruta /media/directoridemuntatge" (molt important que el servidor estigui escrit CRIDANT) o bé, al /etc/fstab posar "//SERVIDOR/ruta /media/directoridemuntatge smbfs username=user,password=pass 0 1", si bé es més facil posar un enllaç a "smb://SERVIDOR/ruta"

INSTAL·LACIÓ DE WINE AMB IEXPLORER I OFFICE, INCLUIT ACCESS

Alerta, perquè s'han de seguir les instruccions sense cap errada:

 • Instal·lar Wine i cabextract, descarregar IE4Linux, instruccions per a davallar (NO INSTAL·LAR el IE4Linux!!!) a http://www.tatanka.com.br/ies4linux/page/Installation:Ubuntu

 • des d'una terminal, executar “wine cmd” i, quan surti la terminal de windows (z:...) tancar. Així obligarem a que es crei el directori “.wine”

 • comprovar que al nostre home existeix el .wine (/home/usuari/.wine)

 • Al panell System Setting (preferències del Sistema), pestanya advanced, obrim el windows applications i seleccionam el WINDOWS 98 COM A PREDETERMINAT

 • Instal·lam IE4linux, tal com diu les instruccions de http://www.tatanka.com.br/ies4linux/page/Installation:Ubuntu

 • PAS CRITIC!:

 • EL PAS MÉS CRITIC!!:

  • Ara, que ja tenim el Wine amb Iexplorer i amb el MDAC posat... al panell de preferències del Sistema em de posar ¡¡¡EL WINDOWS 2000 COM A PREDETERMINAT!!!

 • I ara, només has de ficar el CD d'instal·lació del Office i executar el instalar.exe. Si tot va be, només s'ha de queixar de que li falten dos fonts Truetype.

Ja el tens!!, Word, Excell, Powerpoint i Access funcionant. El Outlook no, perquè li falta el Outlook Express.

Els passos crítics ho son perquè:

 • el MDAC 2.5 no s'instal·larà si tens posat w2000/wXP i això farà que tinguis un fantastic ACCESS que no sap fer res.

 • El instal·lador del Office si tens posat w98 s'espenya perquè no troba un archiu a windows/system32, que de fet sí que està, s'arregla passant aquest arxiu al directori windows, però tanmateix la instal·lació no es correcta, Access no funciona perquè li falta el msjet, cosa que no s'arregla posant-ho...

O sigui, que ja saps, primer prepares tot com a w98 i just abans de posar en marxa la instal·lació del Office, pasas a w2000.

ALTRES COSES:

Podem obligar a que detecti bé la bateria, aturi l'ordinador quan li diguem (si no, es queda esperant que l'apaguem pitjant el butó) i, sobre tot, per que canviï la velocitat de la CPU segons si n'hi ha treball o no i que no es calenti tant. Per tot aixó a una terminal posarem:

 • Sudo kate /boot/grub/menu.lst

I despres, a la linia del kernel corresponent al boot li afegirem "noapic nolapic acpi=force"

No ho he probat encara, però supos que quan surti un nou kernel, hauré de tornar a afegir-ho.

Per posar l'Eclipse en castellà (no hi he trobat en català):

 • s'ha de instal·lar el paquet Eclipse-nls
 • a /usr/lib/eclipse/configuration/config.ini s'ha d'afegir "osgi.nl=es" just abans de "eof=eof"

El Thunderbird pot maneixar els seus perfils: thunderbird -ProfileManager.

Per poder maneixar altres ordinadors des d'escriptoris virtuals a un terminal, s'ha de istal·lar RemoteDesktop Client.

   

TEMES PENDENTS:

 • A la Informació de l'Usuari es pot canviar el directori de documents i de l'escriptori, he de fer proves.
 • Al partit, mirar de connectar amb el domini per a la validació d'usuaris
19/03/2008 Les coses d'en Zolople/Informàtica [ca]

   
[ca] [es]
 


Movimiento Anti Guardarraíles Mallorca

IBSN: 2-718-2818-28

www.zolople.com


web personal de
Bartomeu Homar i Graxell
escriu-me

Aquesta obra es troba sota una llicència de Creative Commons.Realizado usando BHGPortal - www.zolople.com
   
  © Bartomeu Homar i Graxell www.zolople.com | escriu-me | informació legal