« Me encantaría poder cambiar el mundo... pero es que no me dan el código fuente » (geek anónimo)


   

Informática


 
Registros   1 a 10 de 54
Siguiente Último
00000519.jpg

Des que els meus fillols tenen w7 que se me queixen que la connexió d'ONO els va fatal. Cosa que amb els Ipad's es va complicar més.

L'únic que vaig poder resoldre fins ara, perquè, és clar, els seus ordinadors sempre els tenien ocupats «fent feina», va ser configurar la contrasenya de la wifi (WPA2-PSK) amb una longitud de 13 caràcters. Ni un més, ni un menys. Amb això s'arreglaven gran part dels problemes amb els Ipad, però no amb els w7.

Ara que jo també tenc w7 he pogut ficar mà amb més temps i he vist una serie de possibles problemes.

El més important: que el w7 es troba preparat per a IPv6, tant directe com a mitjançant túnels fent ús d'IPv4. Però el Router d'ONO (un Cisco EPC3825) pareix que el tenen capat i l'intent ús d'IPv6 fa que se saturi la connexió de ports oberts.

La solució, l'he trobat a Disable automatic creation of tunnel adapters in Windows 7. Consisteix en:

 • Eliminar totes les interfases «Microsoft 6to4 Adapter» o «Microsoft ISATAP Adapter» que surtin a l'administrador de dispositius, dins Adaptadors de Xarxa.
 • prevenir que es tornin a crear deshabilitant el seu ús. Per això, executar amb permisos d'administració cmd.exe i teclejat:
  • netsh int teredo set state disabled
  • netsh int 6to4 set state disabled
  • netsh int isatap set state disabled

De pas, he desactivat que se pugui escanejar directament des l'escànner (una multifunció HP Officejet 6700) indicant l'ordinador de destí, ja que també crea un munt de connexions, baldament no s'estigui escanejant res.

I he canviat l'antivirus, l'Avast darrerament no va tan fi...i també crea un munt de connexions, així que he tornat al Nod32, que, com sempre, m'ha encantat.

* ACTUALITZACIO: Reeees... al final, el router d'Ono, que fins i tot l'he posat un ventilador (connectat a l'USB), l'he pasat a mode bridge i m'he comprat un IMPRESSIONANT ASUS RT-AC68U (al que, per cert, NO el tenc posat el QoS, em va millor sense)

 

28/05/2015 Les coses d'en Zolople/Informática [ca]

00000518.jpg

Després de tants d'anys aguantant amb wXP, m'he passat al w7 de la forma més expeditiva: la placa base de l'ordinador va «morir».

Tothom sap els problemes amb wVista. No fa falta explicar res.

especte w8... Bé, jo no he comprat una tablet, he comprat un ordinador «de feina». I res més que dir... excepte que pareix no ser completament compatible amb el Office 2000 i jo encara tenc coses delicades en Office 2000. És el mateix problema que tenc amb Linux.

I veurem què passa amb w10. Perquè com no sigui totalment compatible, me puc passar molts d'anys amb w7.

El de la tenda de PCBox (sí, el m'he tornat muntar jo, és divertit) al·lucinava amb les necessitats que tenia i com limitava això a un parell de plaques:

 • CPU I5-4460
 • 8GB de RAM
 • Amb la gràfica del i5 tenc més que suficient (no la necessit per jugar), això si, necessit TRES pantalles a la vegada (una és per connectar la tele... com fer per passar el cable HDMI ja serà otra historia)
 • Necessit SIS connexions Sata (!!!):
  1. Un disc dur SSD pel w7
  2. Un disc dur per a dades
  3. Un disc durs per a multimèdia
  4. Un disc dur per a ús intensiu d'escriptura (emm... tenc una mula que pastura al costat d'un torrent... el disc dur més vei que tenc, fin que rebenti per l'ús)
  5. Un disc dur extraible per a còpies de securetat
  6. El lector/gravador de DVD
 • I la targeta de só
  • Ha de tenir una sortida Spdif RCA (sí, se que venen connectors i conversors per l'Internet)
  • ...O la placa ha de tenir un PCI on connectar la Sound Blaster Audigy 2 ZS que tenc, tan antiga però que continua essent formidable.

Res, que la placa «guanyadora» ha estat una ASROCK B85M PRO4. Formidable.

28/02/2015 Les coses d'en Zolople/Informática [ca]

00000510.jpg

D'aquí a un mes Windows XP deixarà d'estar antiquat per passar a ser antiguitat.

Collonut! Això vol dir que ja està bé de fer el pardal i que ja ve d'hora prendre-se en serio el canvi a un altre sistema operatiu més modern i de 64 bits.

La pilota, ara per ara, està en lloc entre Windows 7 (o 9 quan surti) i trobar un Linux que funcioni de veres sense problemes. I, si puc, tots dos.

Millor dit, tots tres, perquè l'XP el pens deixar instal·lat, juntament amb l'Office 2000 que continua essent l'única configuració que es duu bé amb els documents Word on va fer mon pare el seu treball de genealogies reials. Els vaig començar a passar a OpenDocument, però és una feinada brutal que, quan em posi de veres, em durà un parell d'anys.

De moment, aprofitant que, quan vaig instal·lar un disc dur nou més potent, ja vaig deixar dues particions lliures per instal·lar altres S.O. (i una altra pel swap), m'he posat a provar quines distribucions m'agraden més, La questió és anar provant dues distribucions, deixant la que més m'agradi i instal·lar una de nova per tornar a comparar. Linux Mint, Ubuntu, Mandriva, Debian... quina feinaaaada...

Per començar, he instal·lat Linux Mint 16 «Petra», amb l'entorn Cinnamon, que pens provar amb ell mateix però amb l'entorn KDE (instal·lacions separades, que tenir Gnome i KDE a la vegada, se pot, però és mala idea). I en espera del Mint 17 que serà un LTS (Long term support release).

De moment, tot quasi perfecte. Ha estat instal·lar i ja poder fer feina:

 • Àgil, no tant com wXP però jo diria que mes que w7. Pensant que Cinnamon és basat en Gnome 3 això és una molt grata sorpresa.
 • Tot en català des del primer moment, fins i tot només començar l'instal·lació. Baldament després he afegit el castellà com a llengua secundària, deixant l'anglès com a 3a. Això és per si n'hi ha res que no estigui traduït encara al català i si l'estigui al castellà, que no acabi sortint en angles. Això si, el teclat configurat en castellà, perquè el català té lletres canviades que no coincideixen amb el teclat que tenc.
 • Les pantalles, configurades esteses, però a resolució de només 1024.
 • Escriptori Molt ben configurable, jo diria que intermedi entre Gnome i KDE
 • Accés d'escriptura a les particions. La darrera vegada que vaig provar un Linux el NTFS en escriptura era quasi un tabú. Me sent obsolet, hauré de posar-me al dia.
 • LibreOffice, Gimp, Firefox, Thunderbird, Pidgin, Transmision... Fantastic! Tot a un cop de ratolí i el que falti quasi segur que el trobaré al repositori.
 • La impressora. Impressionant. L'he dit que era de xarxa, l'ha trobat tot d'una, la he configurat amb un servei multifuncional, he activat el «duplex» (impressió de doble cara) i enllestit. No només ha configurat la impressora, sinó també l'escàner.
 • El sistema de so, una Soundblaster Audigy, inicialment no volia sonar... fins que vaig comprovar que la targeta de so integrada a la placa s'havia tornat activar a la BIOS. Una vegada tornada desactivar i indicat a la SoundBlaster la configuració correcta (sistema analògic 4.0) sona una monada.
 • He muntat a l'arrencada els discs de dades, necessari perquè funcioni el DLNA, el canvi de fons de pantalla i altres. Ha estat molt fàcil: a Menú/Preferències/Discs, Seleccionar la partició que es vol muntar i, just abaix, surten tres icons (desmuntar/suprimir/Més accions). Li dones a Més accions/Edita les opcions de muntatge. Indica el punt de muntatge correcte (/mnt/dades) i selecciona "Munta'l en iniciar"
 • El Grub, com sempre, s'ha d'editar a mà... o instal·lar el Grub Customizer
 • Les carpetes d'usuari. S'han de fer dues feines:
  • indicar les carpetes a gedit ~/.config/user-dirs.dirs
  • Tanmateix fet això i que una vegada reseteat veurem aquestes carpetes amb l'ícon canviat, a /home/%usuari% encare veurem les antigues. S'han d'esborrar i crear un enllaç a les noves.
 • Una vegada fet el canvi de carpetes d'usuari, executant a una terminal «firefox -P», es pot enllaçar el perfil del Firefox de Windows, de manera que quedi compartit entre ambdos sistemes operatius.
 • Pel canvi automàtic de fons de pantalla he instal·lat Wallch. Potser sigui massa senzill però fa bé el que fa. Ja trobaré qualcun més complert.

Pendent:

Sense Sol·lució:

 • Les pantalles a més de 1024. El problema és per la targeta gràfica massa antiga: . Només deixa posar a més una de les dues pantalles i, quan el faig, el sistema es perd, quedant una banda de la segona pantalla fora de servei i l'entorn gràfic no coincideix amb les àrees que detecta el ratolí per picar. ATI va considerar obsoleta la meva targeta gràfica al 2008 (!!), així que els drivers oficials actuals NO li donen suport i m'he de conformar amb els que duguin els linux 'de serie', perquè els darrers drivers que li va fer ATI, ja no són acceptats (des del mateix 2008) per a instal·lar.  

Continuara...

06/03/2014 Les coses d'en Zolople/Informática [ca]

00000387.png

Ara a juliol començarem a la CAIB amb el nou horari. És ben fàcil:

Hem d'estar entre les 9 h i les 14h al lloc de feina i tenim lliure l'entrada i la sortida, des de les 7:30h fins a les 16:30h i els dimarts i dimecres fins les 18:00h.

Collonut.

(Seria collonut de veres si no implicàs un 7,14% més d'hores pel mateix sou)

Això si: Si te passes d'hores no te les paguen i si et quedes curt te les descompten.

El tenir l'entrada i la sortida flexible, ja teníem abans 30 minuts i tots sabem el que passa, que és ben fàcil equivocar-se en el càlcul. Un dia arribes 10 minuts tard, no passa res, te'n vas 10 minuts després... que resulta que son només 5... i a l'acabament del mes potser et faltin un parell d'hores.

Per això, he fet aquest full de càlcul per aquest any 2012, per facilitar-nos les coses. Automàticament ens diu quantes hores hem de fer encara del mes en curs i, per facilitar les coses, també fa el càlcul setmanal.

El trobareu en format Office 2000 i en OpenDocument.

No recoman pujar-lo al Google Docs, perquè quan el full hauria de donar hores en negatiu fa una cosa rara: els resta de 24h i els deixa en positiu, així que alerta!

Pel 2013, penjaré el full tan prest tengui les dates dels dies festius.

Més informació:

 • BOIB 79, de l'1-6-2012:
  Decret llei 5/2012, d'1 de juny, de mesures urgents en matèria de personal i administratives per a la reducció del dèficit públic del sector públic de la comunitat autònoma de les Illes Balears i d'altres institucions autonòmiques.
 • BOIB 80, del 2-6-2012:
  Acord del Consell de Govern d'1 de juny de 2012 pel qual s'aprova la jornada de treball i l'horari general del personal al servei de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears representat a la Mesa Sectorial de Serveis Generals.
04/06/2012 Les coses d'en Zolople/Informática [ca]

El cap de setmana passat vaig tenir dos moments d'inspiració.

Era cercant eines per a preparar-me el “C” de català quan vaig trobar a Softcatalà una pàgina amb complements pels navegadors web (Firefox>=2, Seamonkey, Iexplorer >7) que permeten instal·lar motors de recerca de recursos en català. Fantàstic, vaig dir, així podré cercar directament als diccionaris.

Però, em vaig adonar que en faltava un que és el que més ús faig, el català-valencià-balear d'Alcover-Moll, ja que si bé no només no és 'normatiu', sinó que ja té els seus anys i s'ha avançat molt en això de la normatització i normalització del català, si que als que ens agrada el nostre dialecte ens facilita molt les coses.

Vaig mirar i vaig veure el problema: tal com es troba feta la web de l'Alcover-Moll, no es pot fer una consulta directa, ja que la pàgina on es fa la consulta vol trobar-se dins d'un marc. Dit i fet.

El vaig fer, aquest marc, i vaig fer el complement pels navegadors.

Ja era content, ja tenia tots els diccionaris que volia al meu navegador, ja... no, no era content del tot, faltava un petit detall per a facilitar-me la vida.

Per a facilitar-me la vida o per a complicar-me-la més, perquè vaig tenir la segona idea:

 

Paraulari

 

Paraulari.net, una web on estiguessin tots els cercadors junts, on només escrivint la paraula a cercar una vegada, després només s'hagi d'anar seleccionant el diccionari que es vulgui consultar.

Idò l'he fet, ha estat ben fàcil, només quatre pàgines: el marc, el títol, una pàgina de presentació i el menú, que és el que fa la feina. I ja posats, també he fet el complement pels navegadors, així que ara bastarà amb tenir un únic cercador per a accedir a les definicions dels diccionaris de català.

Quan ha estat tot funcionant, els he fet saber als de Softcatalà, que l'han afegit a la seva llista... però que també l'han publicat als seus blocs, Twitter i, fins i tot, a la Tafanera. Resultat: avui el comptador ha avançat en més de 400 i pujant. I això el comptador del menú, perquè al marc per a l'Alcover-Moll no he posat comptador i sospit que pujarà encara més.

És clar, això és per la novetat, però a veure si va bé i els accessos que quedin després d'això són nombrosos.

Que, de vegades, el millor és el més senzill.

 

FUNCIONAMENT: Instruccions Paraulari

La web www.Paraulari.net supòs que és clar com funciona, però, com fer ús del complement per als navegadors?

 • Per a començar, has de tenir un navegador que l'accepti, recomanat Firefox.
 • Has d'instal·lar el complement, simplement pica a l'enllaç i accepta la instal·lació
 • Una vegada fet, fixa't que tens al Firefox, just devora a la dreta del formulari on hi han les adreces de les webs que veus, un altre formulari segurament amb el dibuix del Google.
 • Idò en aquest formulari només has de picar damunt el dibuix del Google (o d'altre que surti) i al desplegable seleccionar Paraulari. A partir d'ara i mentre no ho canviïs, el cercador predeterminat serà aquest. Només has de demanar en aquest formulari la paraula que vulguis i s'obrirà Paraulari amb aquesta paraula.
20/11/2009 Les coses d'en Zolople/Informática [ca]

00000333.png

Hoy, analizando las estadísticas de mis páginas web, he podido comprobar algo de lo que ya tenia noticia por algunos artículos: la poquísima implantación REAL del Windows Vista.

Nada de records de venta ni otras pamplinas, hinchadas por el hecho de ser prácticamente imposible comprar un ordenador (no digamos si es un portatil) SIN el Vista preinstalado. Hablemos de porcentaje de usuarios que lo usan.

En el caso particular de mis webs, he comprobado la penetración de Vista tras 1 año y 7 meses desde que salió:

  Homar.org Zolople.com
Total Windows 93,02% 85,71%
wXP 75,71% 73,14%
wVista 11,71% 11,43%
w2000 3,54% 0,57%
wServer 2003 1,10% 0,57%
w98 0,94%  
w95 0,03%  
Linux 5,32% 12,00%
Macintosh 1,60% 2,29%
NTT DoCoMo 0,06%  

Y, ya que estamos, veamos qué implantación tenía el Windows XP en mayo del 2003, 1 año y 7 meses despues de salir al mercado:

  Homar.org
Total Windows 98,85%
w98 53,61%
wXP 26,01%
w2000 12,23%
w95 3,92%
wNT 3,04%
wME 0,03%
Linux 1,06%
Solaris 0,07%
WebTV 0,01%
FreeBSD 0,01%

Para empezar, podemos ver la significativa caida de cuota de mercado de Microsoft en estos años, del 98,85% al 93,02%  o incluso al 85,71% en el caso de Zolople.com.

Pero también podemos comprobar como el wVista lo emplea un escaso 11,71%, mientras que el XP, con identico tiempo de rodaje, ya andaba por el 26,01... incluso es menos que el 12,23 que se habían actualizado a w2000 y por esas fechas aún no consideraban necesario pasarse a XP.

A mas de uno le he puesto mi viejo portatil de 5 años junto a su flamante "Core Dos Duo" ultramoderno con Vista y le he hecho una demostración de abrir/cerrar carpetas y programas, tanto en XP como en el ultimísimo Kubuntu 8.0, dejandoles con un palmo de narices.

El mismísimo Ballmer calificó hace ya un tiempo a Vista de "trabajo sin terminar". Mientras,algunos están obstinados en intentar demostrar las grandezas de Vista.

Desde luego, no recuerdo que jamas hubiera empresas que ofrecieran 'upgrades' a versiones anteriores de Windows, como sí las ha habido para pasar de Vista a XP.

Y ahora, para colmo, se ha descubierto una vulnerabilidad con la que un atacante puede hacerse con el control absoluto de un ordenador con wVista y que... muy probablemente será imposible de 'parchear'. Fuentes de reconocido prestigio consideran que esto va a ser la puntilla.

11/08/2008 Les coses d'en Zolople/Informática [es]

00000047.jpg

El año pasado salió la Ley de Acceso Electrónico de los Ciudadanos a los Servicios Públicos (ley 11/2007, de 22 de junio.

Uno de los apartados con consecuencias más interesantes es el punto i) del artículo 4:

"art.4: Principios Generales.

i) Principio de neutralidad tecnológica y de adaptabilidad al progreso de las técnicas y sistemas de comunicaciones electrónicas garantizando la independencia en la elección de las alternativas tecnológicas por los ciudadanos y por las Administraciones Públicas, así como la libertad de desarrollar e implantar los avances tecnológicos en un ámbito de libre mercado. A estos efectos las Administraciones Públicas utilizarán estándares abiertos así como, en su caso y de forma complementaria, estándares que sean de uso generalizado por los ciudadanos. "

¿Qué quiere decir todo eso? Pues que hay que garantizar que todos podremos acceder a la Administración sin tener que utilizar un programa concreto (y más si es de pago...)

Para eso, las Administraciones Públicas han de utilizar formatos que sean estándares y abiertos:

 • Estándares, para no tener que dar soporte a docenas de formatos, sino solamente los que habrían de poderse abrir con todos los programas del mismo tipo, garantizando la no existencia de incompatibilidades

 • Abiertos, para que ninguna empresa pueda cobrar por patentes sobre ese formato, garantizando la no existencia de monopolios sobre la información.

Todos podremos decidir con qué programa, de los muchos que hay, o habría de haber, queremos hacer un documento para hacerlo llegar a una Administración. Y que para hacerlo, no tendremos que pagar obligatoriamente a una empresa concreta, sino a la que nosotros queramos... si queremos. Y, si no, que lo podamos hacer con algún programa gratuito.

Con eso, podemos tomar nuestra decisión de qué programas queremos utilizar y también qué Sistema Operativo queremos utilizar, ya que no nos podrán obligar a utilizar un programa concreto que solo funciona en un Sistema Operativo concreto.

Casi todo el mundo utiliza los documentos del MS Office.

Pues bien, Microsoft, para el MS Office 2007, ha decidido cambiar de formato. Ya no utiliza el .DOC, sino el .DOCX, un formato nuevo totalmente distinto.

Eso es tanto como decir que el .DOC ya es un formato obsoleto, así que para no perder todos los documentos que tenemos ya hechos, más pronto que tarde habremos de convertirlos a un nuevo formato... y que los que quieran utilizar el nuevo formato de Microsoft... lo tendrán que pagar.

29/07/2008 Les coses d'en Zolople/Informática [Los Estándares Abiertos'>ver noticia completa] [ca] [es]

Download Day 2008

Hoy, sobre las 19h, saldrá publicada la muy esperada versión definitiva del navegador web Firefox 3.

Este navegador se ha ganado a pulso el ser el preferido por los informáticos en general: El navegador Opera es mejor, pero muchas páginas web no son compatibles; El navegador MS IExplorer es... ejem, vamos a dejarlo, que me salen palabras muy feas.

Y eso está haciendo que, poco a poco, se vaya extendiendo su uso también entre el resto de usuarios.

Hoy, además, y como demostración de lo extendido de su uso, van a intentar marcar un record Ginness al programa más descargado en 24h. Y ya hay más de 1.600.000 1.700.000 personas (caray! en el tiempo que escribia esto han actualizado datos y han subido varias decenas de miles!) que se han comprometido a hacerlo, así que si les sumamos los que se lo descargarán sin haberse apuntado a la web...

Ahora solo falta que los servidores de descarga aguanten, porque las páginas de promoción ya comienzan a dar problemillas de exceso de tráfico!!

ACTUALIZACIÓN 19:38h: llevo 38 minutos intentando entrar en el Download Day y está saturado. En Mozilla, siguen ofreciendo Firefox 2.

ACTUALIZACIÓN 20:16h: POR FIN!!:

http://www.mozilla.com/en-US/firefox/all.html

En cuanto a complementos, algunos tienen problemas de compatibilidad, pero he encontrado los nuevos en:

ACTUALIZACION 03/07: Ya han contado y el nuevo Record Ginness ha quedado en 8,002,530 descargas. FELICIDADES!
17/06/2008 Les coses d'en Zolople/Informática [es]

Fa dies que tenía un problema greu:

Darrerament el tràfic era tan gros que començava a tenir problemes amb les based de dades, que fallaven per excés de consultes.

A www.Homar.org mir que ningú pugui utilitzar un programa de descàrrega de webs, ja que això produeix un tràfic molt gran, però, precisament, la primera base de dades en 'morir' va ser la que controla això. I, es clar, al desconnectar aquest bloqueig, sencillament, moltes de vegades només es podia veure un missatge de error.

Avui he trobat una sol·lució, vàlida per pàgines en ASP:

< %

if (isnull(Session("inicio"))or not( Session("inicio")>0) )then
Session("inicio") = now()
Session("paginas") = 1
else
Session("paginas") = Session("paginas") + 1
tiempopasado = Cint(86400*(now()-Session("inicio")))
ralentiza = session("paginas")*3 - tiempopasado
if (ralentiza>0) then
Set chell = CreateObject("WScript.Shell")
chell.Popup "sleep",1,"title"
end if
end if

% >

Així, als que demanen més d'una pàgina cada tres segons, el faig esperar com a minim un segon per pàgina. Inicialment, havia posat que el càstic fos de "ralentiza" segons, però, no se per què, resulta que això afecta a tots els que intenten veure la pàgina concreta en la que es produeix aquesta espera i no nomès al 'castigat'. ¿Potser que el Popup no funcioni a nivell de sessió, sinó a nivell de màquina? ja ho averiguarè,

Però, com a mínim, els robots hauràn de recorrer la web amb més calma i torna a no poder-se descarregar la web d'una tacada. Qui la vulgui veure, la te disponible a Internet.

09/06/2008 Les coses d'en Zolople/Informática [ca]

00000329.jpg

Cambié a Firefox hace mucho tiempo. Navegar con Internet Explorer comenzaba a ser un auténtico suicidio informático y ya no solo te podías infectar si ibas a webs de 'contenido para adultos' i de craks/serials de programas, sino que cualquier web podía ser el origen de una infección, bien porque la habían crackeado, o bien porque habian añadido anuncios y alguien había colado un anuncio con malware incorporado.

Ahora, ni si quiera el Firefox se puede librar de problemas, pero algunas cosas podemos hacer. Nada más facil:

 • Para erradicar los anuncios, no hay nada como el complemento "AdBlock Plus"
 • Y para evitar páginas maliciosas, la solución es el complemento "NoScript"

Pero... ¿con esto, estamos realmente seguros?

28/05/2008 Les coses d'en Zolople/Informática [Un poco más seguros'>ver noticia completa] [ca] [es]

Registros   1 a 10 de 54
Siguiente Último
   
   
  © Bartomeu Homar i Graxell www.zolople.com | escriu-me | informació legal